POZIV RAVNATELJIMA ŠKOLA I NASTAVNICIMA POVIJESTI

Ponuda knjige Pričajte to svojoj djeci. O Holokaustu u Europi 1933.-1945. po pretplatnoj cijeni

Poštovani ravnatelji i ravnateljice, poštovane kolegice i kolege nastavnici povijesti,

ovime Vas obavještavamo da u prvoj polovici svibnja 2018. iz tiska izlazi knjiga Pričajte to svojoj djeci. O Holokaustu u Europi 1933.-1945., autora Paula A. Levinea i Stéphanea Bruchfelda.

Riječ je o jedinstvenoj i vrlo značajnoj knjizi o povijesti Holokausta u Europi, koja je ujedno i edukativno pomagalo posebno napisano i prilagođeno kao priručnik za poučavanje o Holokaustu u osnovnim i srednjim školama. Prvi puta objavljena u Švedskoj 1998. godine, knjiga ima izniman međunarodni ugled i domet: dosad su objavljena tri izdanja na engleskom jeziku, a hrvatski se prijevod pridružuje broju od dvadesetak objavljenih ili planiranih međunarodnih izdanja. U knjizi je i posebno poglavlje u kojem je obrađena problematika Holokausta na području Nezavisne Države Hrvatske.

Važnost i vrijednost ove knjige jest u tome što na vrlo precizan i razumljiv način iznosi činjenice i kronologiju povijesti Holokausta u periodu od 1933. do 1945. godine. Knjiga je bogato vizualno opremljena, ilustracijama i fotografijama, citatima i osobnim svjedočanstvima preživjelih i svjedoka vremena, zamišljena upravo kako bi se djeci školskoga uzrasta razumljivo prenijele činjenice o povijesti Holokausta.

Značaj objavljivanja prijevoda ove knjige u Hrvatskoj jest utoliko veći jer u hrvatskoj historiografiji ne postoji cjelovita studija o povijesti Holokausta u Europi. Nadalje, u obrazovno-znanstvenom sustavu stoga ne postoji ni adekvatan udžbenik ili edukativno pomagalo namijenjeno poučavanju povijesti Holokausta. Ova je knjiga pisana upravo kao takvo edukativno pomagalo, s mladima kao ciljanom publikom., pa predstavlja vrlo vrijedan materijal za obrazovanje u osnovnim i srednjim školama. Autori inzistiraju na narativu koji je slobodan od svakog oblika ideološke, nacionalne i rasne mržnje i diskriminacije. I poglavlje o povijesti Holokausta na području Nezavisne Države Hrvatske, kojim je proširen originalni tekst knjige, pisano je po tim kriterijima.

S obzirom na slabu zastupljenost relevantnoga nastavnog materijala o temi Holokausta, riječ je o publikaciji koja zaslužuje pozornost hrvatskoga obrazovnog sustava.

Cijena knjige je 96 kuna, a u pretplati – za narudžbe do kraja travnja možete ostvariti popust, te dobiti knjigu za 80, 00 kuna. Ukoliko ste zainteresirani, molimo Vas da nam narudžbu uputite na e-mail srednja.europa@vip.hr, telefonom ili faksom na broj 01 6687 055, ili poštom na adresu Trg Ivana Meštrovića 9, 10020 Zagreb.

Pričajte to svojoj djeci NARUDŽBENICA