NOVA KNJIGA Slaven Bertoša, Fragmenti buzetske prošlosti

Nova knjiga – Slaven Bertoša “FRAGMENTI BUZETSKE PROŠLOSTI U SREDNJEM I NOVOM VIJEKU”

Knjiga je podijeljena na dva glavna dijela. Prvi dio knjige odnosi se na rezultate autorova znanstveno-istraživačkog rada po pojedinim proučenim segmentima. Obuhvaća 15 temeljnih poglavlja u kojima autor piše o migracijskim kontaktima između Buzeštine i Pule, buzetskim prezimenima, ruševinama srednjovjekovnih utvrda Črnoga i Beloga grada, gradiću Sovinjaku, kaštelu i naselju Račice, selima Prapoću, Vodicama i Vrhu, Jurju Furlaniću i njegovoj zbirci valputskih uputa, Furlanićevoj izvješću o Buzeštini iz prve polovice XIX. stoljeća, tamošnjim graničnim oznakama, opisu strateške važnosti Buzeta, Draguća, Huma i Roča u izvješću mletačkog inženjera Pietra di Santa Colombe iz 1646., izvješću rašporskog kapetana A. Foscarija iz 1792., obnavljanju palače rašporskog kapetana iste godine, izvješću o žitu za buzetski fontik iz 1794., izvanrednim troškovima rašporskog kapetana iz navedene godine. i oporuci Antuna Sinčića iz 1799.
Drugi dio knjige donosi 25 osvrta i prikaza različitih knjiga i događaja o Buzeštini. Tu se nalaze članci o humskim glagoljskim zapisima, knjizi crkve i bratovštine sv. Bartolomeja u Roču, Mlunskoj visoravni, Račjoj Vasi, Rašporu, Prapoću, Sv. Martinu, Minjeri kod Sovinjaka, selima južne i zapadne Buzeštine, bogatim i uglednim obiteljima, školstvu, stanovništvu i migracijama, duhovnoj vizitaciji Ignazija Gaetana de Buseta, životu na sjeveru Istre te nekim svescima “Buzetskog zbornika” i “Zbornika općine Lanišće”, kao i o znanstvenom skupu “Buzetski dani 2013.”

Knjiga Slavena Bertoše “Fragmenti buzetske prošlosti u srednjem i novom vijeku” uklapa se u niz brojnih znanstvenih knjiga i monografija o prostoru Buzeštine međutim, ona donosi i nešto sasvim novo – a to su rezultati autorovih dugogodišnjih arhivskih istraživanja, poglavito u najznačajnijoj ustanovi za proučavanje građe o Istri – Državnom arhivu u Veneciji.

Nakladnici knjige: Srednja Europa d.o.o., Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Državni arhiv u Pazinu i Grad Buzet.

ISBN 978-953-7963-78-1 (Srednja Europa)
ISBN 978-953-7320-95-9 (Sveučilište Jurja Dobrile)
ISBN 978-953-7640-41-5 (Državni arhiv u Pazinu)

Tvrdi uvez, 464 str.
Cijena: 198,00 kn