NOVA KNJIGA Pričajte to svojoj djeci… O Holokaustu u Europi 1933.-1945.

Žene, djeca i starci čekaju u šumarku stotinjak metara od plinskih komora nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau. Uskoro će se svući i biti odvedeni u plinske komore. Njihova će mrtva tijela potom biti spaljena u pećima u toj zgradi ili u obližnjim jamama. Na fotografiji su Židovi deportirani u Auschwitz-Birkenau iz Mađarske krajem svibnja ili početkom lipnja 1944. godine. Fotografija je iz foto-albuma jednog Nijemca koji je u to vrijeme radio u logoru. Mnoge fotografije iz tog albuma pokazuju što se dogodilo Židovima odmah po dolasku u logor. Uz fotografiju snimljenu u šumarku nalazi se opis: “Beskorisne žene i djeca.” Šumarak stoji i danas. Sve što je ostalo od žena i djece jest ova fotografija.

Ova knjiga opisuje što su ljudska bića u stanju napraviti drugim ljudskim bićima kad demokratske vrijednosti zamijeni ideologija netolerancije, mržnje i nasilja. Iznose se mnoge činjenice o Holokaustu i nastoji objasniti kako je nezamislivo postalo stvarnost.

U knjizi je i poglavlje o Holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, odnosno o povijesti židovske zajednice u hrvatskim zemljama te o zločinima koje su nad njezinim pripadnicima učinili ustaše između 1941. i 1945. godine.

ISBN: 978-953-7963-70-5

Meki uvez, 112 str.

Cijena: 96, 00 kn